Va place sa gatiti?

Recunosc ca mult timp mie nu mi-a placut sa gatesc. Gateam relativ acceptabil, dar mereu intram in bucatarie cu atitudinea de: „aoleu, iar trebuie sa gatesc”.

Greu nu mi se parea, ca doar aveam 2 carti de bucate mari si late si nu-i greu sa citesti reteta si sa faci. Dar preferam de 1000 de ori sa lucrez ceva la calculator decat sa fac mancare.

Ma enervau in special 2 chestii: expresiile enervante din cartile de bucate si muntele de vase care trebuiau spalate dupa ce gateam (ca parca gateam pentru un batalion intreg).

Expresiile enervante erau (si evident, mai sunt):
– „se pune faina cat cuprinde” – cat cuprinde cine? si de unde sa stiu cat cuprinde? trebuie sa fie compozitia moale sau tare? zi frate un gramaj acolo, sa-mi dau si eu seama ce si cum.
– „se caleste ceapa in ulei pana devine lucioasa” – pai odata ce ai pus ceapa in ulei, ea devine lucioasa de la uleiul ala, mai lucioasa de atat n-am vazut sa se faca.

Acum, eu fiind de formatie inginer, expresiile astea „boeme” de mai sus ma enervau ingrozitor de tare, asta ducand la abandonarea retetei. Si, evident, a bucatariei.

De ceva timp, am devenit fan Jamie Oliver. Nu intr-atat de fan incat sa-i urmaresc cu sfintenie toate emisiunile, dar il prind destul de des la televizor si ma uit cu mare admiratie cum face el 2-3 hocus-pocus-uri si ies niste minunatii. Adica gen: „puneti asta, asta si asta, amestecati de 3 ori, invartiti de 2 ori in aer, faceti 2 pasi la stanga si 3 la dreapta si mancarea e gata”.

Asa ca uitandu-ma la el ce usor face totul, parca a inceput si mie sa-mi placa si sa fac tot felul de combinatii si retete.

Nu pot sa spun ca nu ma stimuleaza si Mircea cand imi spune: „mami, tu faci cea mai buna mancare din lume, pentru ca pui si dragoste in ea”. Pai sa nu-mi creasca inima?

Asa ca acum m-am specializat in ciorbe (mai ales cea cu sfecla rosie), sarmale, ardei umpluti, clatite, prajituri din pandispan cu fructe si altele, nu le mai enumar ca mi s-a facut foame deja 🙂

Ei, voua va place sa gatiti?

{lang: 'ro'}
Zi si tu ceva!

8 Comentarii

  1. DA, imi place sa gatesc! am avut norocul sa stau pe langa bunica si sa invat inca din copilarie. apoi mi-am gatit singura pe timpul liceului si… tot asa 🙂
    imi plac m,ancarurile hotarate, doar am crescut in bucovina, nah, asa ca la finaturi nu ma bag. si eu gatesc dupa jamie, mai ales dulciuri – respectand retatele lui pas cu pas sigur nu o dai in bara 🙂

    o saptamana buna sa ai!

    • Da, si eu tot mancare de Bucovina am in suflet (si-n stomac 🙂 ), dar desi mama si bunica gateau f bine si cu placere (mama mai ales, cand aveam musafiri sau vreo petrecere, scotea vreo 100 carti de bucate si facea liste de retete), de mine nu s-a prins placerea asta. Dar uite ca tot gatind si primind laude, incep sa devin si eu pasionata.
      Ma iau dupa retetele lui Jamie, dar ala foloseste multe ingrediente de care nici macar n-am auzit, d-apoi sa le si gasesc pe aici, asa ca ma uit la el (si la emisiunea lui 🙂 ), salivez si dupa aia adaptez cu ce am eu.

  2. Vezi euforia tv. De la tanarul jamaican pana la doamna blonda (scuze ca nu le-am retinut numele).

    Incearca sa-ti faci un obicei din a nota cantitatile ochiometrice. E util mai ales cand faci ceva bun din greseala.

    Caz concret: acu 2-3 zile am scos din priza radio cu tot cu prelungitorul de la masina de paine.
    Din fericire aluatul era dospit intr-o faza destul de avansata.
    Cat am mai bantuit 1-2 ore pe net… crescuse singur.
    Am reluat operatiunea doar pe program de coacere si a iesit o super-paine de casa, super pretentioasa, ultima moda: cu branza 🙂 , reteta unica (sper).

    • Pai la mancarurile pe care le-am facut de mai multe ori, nu mai masor, pun ochiometric.
      Am tot facut si eu paine de casa cu masina de paine, dar eu tot sper ca odata si odata sa fac o paine clasica, la cuptor. Imi trebuie numai multa rabdare 🙂

  3. Painea cu branza e speciala.
    Setezi cantitatea la 1kg dar pui faina pt 750 grame.
    Cand piuie pt seminte, ii pui branza cat mai marunta (orice branza) data pe razatoare sau cubulete mici-mici.
    Risc: ingrasa 🙂 Dar e super cu rosii.

  4. Retete de slabit nu am. Dar garantat cafea si tigari, cele doua plante magice, taie pofta de mancare.

Leave a Comment


Trackbacks and Pingbacks: